Patnos, 40 yılın en büyük kuraklığını yaşıyor
Dünyada Küresel iklim değişikliğine bağlı gelişen kuraklığın su kaynaklarını olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Kuraklığın etkisiyle Patnos Barajı da kurudu. Patnos Barajı, Patnos'a içme suyu temin eden önemli barajlardan biri. Barajda doluluk sadece yüzde 40 seviyesinde. Su seviyesinin büyük oranda düşen Patnos Barajı, yöredeki kuraklığın boyutlarını gözler önüne seriyor. Dağlardan gelen yağmur ve kar sularıyla beslenen baraj, aynı zamanda çeşitli balık ve kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor.
Barajın göl alanı, bu yıl yağış azlığı ve kuraklığın etkisiyle adeta bir futbol sahasına kadar geriledi. Su seviyesinin düşmesiyle göletteki balıkların ölmesi, kuraklığın acı boyutunu gözler önüne seriyor.
Vatadandaşlardan Seracettin Öztürk, yaptığı açıklamada, kuraklığın boyutunun barajda ortaya çıktığını söyledi.
"KURAKLIK BUDUR"
Geçen yılın Temmuz ayında gölün suyla dolu olduğuna dikkati çeken Öztürk, şöyle konuştu:
"Yağışların azlığından iyice kuruma noktasına geldi. Bir futbol sahası kadar su kaldı. Balıklar da oksijensiz kalınca telef olmaya başladı. Suyun kenarında çok sayıda ölü balık görülüyor. İnşallah yağışlar gelir de bu korkutan manzarayı unuturuz. Geçen yıl Temmuz ayında göl alanının yüzde 80'ine yakını suyla doluydu. İklim değişikliği mi, küresel ısınma mı bilemiyorum ama ilk defa böyle bir manzarayla karşılaşıyorum. Yağmur ve kar sularıyla dolan bir baraj gölü. Bu yıl da yağış düşmeyince kuruma noktasına geldi. Bu halini bu zamana kadar görmek mümkün değildi. Yazın bile belli oranda su olurdu."
Bölge sakinlerinden 56 yaşındaki Muzaffer Çimen'de yaz aylarında gölün kurak halini görmediğini belirterek, "Bu aylarda dolu olurdu. Yazın kurak gittiğinde ancak çekilirdi ama bu mevsimde dolu olurdu. Kuraklık dediğimiz manzara budur. Bitecek seviyeye gelmezdi." diye konuştu.
YORUMLAR